lørdag 26. april 2008

Det gammeldagse brevet og det elektroniske brevet.

For noen år tilbake var det helt vanlig at barn og voksne skrev brev til hverandre på vanlig brevpapir. På konvoluttenmåtte det stå navn og riltig adresse. Så var det å gå innom et postkontor for å kjøpe frimerke og så kunne brevet sendes. Hvor fort brevet kom fram til adressaten, var avhengig av avstand og transport. Denne måten å sende brev på er lite kjent for elevene. I norskpensumet er elevene innom brevskrivivng, men tror de færreste sender brev på "gammelmåten".

Nå er det det elektroniske brevet som har overtatt. For å kunne sende eller motta e - post, må vi ha en e - postadresse. Mange skoler har abonnement på Skolenettets Læringsarena, http://skolenettet.no . Skolenettet gir mange muligheter, og det koster ingenting å registrere seg som bruker.

Har tenkt å la mine elever på 3.trinnet få øve seg i å sende og motta e - post på skolenettet. Kanskje de kan finne en brevvenn som de kan kommunisere med.

Er det noen lærere/studenter som har erfaring med å bruke Skolenettets Læringsarenat til å øve seg på å sende e - post, er det fint å få noen tips fra dere.

4 kommentarer:

Kine Mari sa...

ja, som du sier er nok brevet på vei ut, selv om det ikke er mye som er like koselig som å få et håndfast håndskrevet brev i postkassa!

på skola til jenta mi oppfordret jeg til å lære elevene å skrive mail. det finnes utallige gratismailadresser som er mulig å få seg (jeg har ingen erfaring med det du snakker om). men på skola her har de ikke brukt dette i det hele tatt.

jenta mi fikk mailadresse da hun begynte i 2. klasse, og hun skriver nå mail til besteforeldre, onkler,tante, venninner i byen og også til oss (mamma og pappa). jeg ser en tydelig forbedring på at hun vet hvor de ulike bokstavene ligger på tastaturet, og hun skjønner nå mer hvordan hun skal lese, skrive og åpne ulike mailer. i tillegg har hun allerede begynt å få spam, og hun lærer seg fort til å bli kritisk til mail fra ukjente. selvfølgelig under kyndig veiledning av oss hjemme.

Pedrikke sa...

Så flott at elevene dine skal øve seg i å sende og motta e-post, da det gir større muligheter enn vanlige brev. Kanskje er det bedre at elevene lærer dette fra en lærer, i stedet for en venn eller andre. På denne måten kan du lære dem om nettevett, høflighets- og sikkerhetsregeler på nett.

Solfrid sa...

Hei Kine Mari!
At det er koselig å få et håndskrevet brev i postkassa, er jeg helt enig i. Jeg har jo vært vant til å skrive brev for hånd, både i barne- og ungdomsårnen. Hadde mange " pennevenner".

Nå er vi i ei anna tid, og elektronisk post er helt vanlig. Fint å høre at dattera de er blitt så fortrolig med å bruke PC. Kjempeviktig det du nevner om å lære seg å bli kritisk til mail fra ukjente.

Vil oppmuntre mine elever til å skrive mail til venner og kjente.

Solfrid sa...

Hei Pedrikke!

Fint at du syns at det å øve seg i å skrive mail er positivt. Som du sier så gir det større muligheter å sende e - post enn å sende vanlig brev.

Tror nok det er viktig at elevene lærer nettvett, høflighets - og sikkerhetsregler både på skolen og hjemme. Det vil være positivt for skole/hjem - samarbeid.